Kontakt

Kontakt: 011 288 3836 | 063 420 222 | Glasinačka 8, Beograd

Seguridad Konsalting

Profesionalno - Diskretno - Pouzdano

Poligrafsko testiranje zaposlenih i kandidata za posao

Iskustvo u našoj kompaniji je pokazalo da su najčešći zahtevi za primenom poligrafskog testiranja bili vezani za slučajeve provere kandidata pri zapošljavanju na odgovornim i osetljivim mestima, kada se radi o sumnjama da je neka osoba upletena u interne krađe ili prevare, ako postoji sumnja da se zaposleni bavi nedozvoljenim aktivnostima koje mogu naneti štetu preduzeću u kojem radi, kao i različitim problemima poslovanja.


Za uspešno poligrafsko testiranje, koje je u 97 % slučajeva verodostojno, od presudne je važnosti stručnost i iskustvo ispitivača / poligrafiste.


Usluga poligrafskog testiranja u Seguridad doo Beograd poverena je najstručnijem ispitivaču Slobodanu Zečeviću koji ima više od 35 godina staža i prakse u Kriminalističkoj Upravi Policije MUP Beograd, gde je radio na rešavanju najsloženijih krivičnih slučajeva a broj ispitanika, koji premašuje hiljade ispitanih lica, svrstava ga među najbolje stručnjake ne samo u Srbiji već i u Istočnoj Evropi.


Poligrafsko testiranje zaposlenih


Preduzeća širom sveta radi zaštite svojih podataka troše značajna sredstva i štite se različitim sistemima nadzora i zaštite i u tu svrhu zapošljavaju stručnjake iz područja bezbednosti. Ipak se svejedno dešavaju incidenti koji su rezultat nepoštenja zaposlenih.


Neki poslodavci strahuju da će primenom poligrafa u firmi narušiti pozitivnu radnu atmosferu, međutim moguće je poligrafsko testiranje unapred propisati ili najaviti, i to svim zaposlenim ili članovima menadžmenta ili samo određenim kategorijama u firmi. Naime, ukoliko među zaposlenima postoji jasna svest kako će oni, u neko vreme, biti rutinski ispitani na poligrafu, ili periodično ili ako se desi incident u firmi, bitno utiče na njihovo nečinjenje postupaka koji bi ugrozili njihov status kod poslodavca.


Periodična testiranja zaposlenih prvenstveno su usmerena prema zaposlenima koji će izigrati poslodavčevo poverenje, a s druge strane imaju i efekat odvraćanja, pa će tako prestupi, koji bi inače bili počinjeni, biti unapred sprečeni.


Poligrafsko testiranje zaposlenih može dokazati ili odbaciti sumnju u počinjenje dela kao što su:


· Odavanje tajnih podataka u vlasništvu preduzeća,

· Odavanje intelektualnih vlasništva,

· Odavanje informacija o učestvovanju na tenderima i ponuđenim cenama,

· Odavanje informacija o tehnici i tehnologiji

· Odavanje informacija o novim proizvodima

· Odavanje informacija o broju zaposlenih, platama i ugovorima

· Interne krađe u preduzeću i prevare

· Istrage pronevera

· Provere istinitosti izjava


Poslodavac svoje nastojanje da poligrafski ispita svoje zaposlene periodično ili u slučaju incidenta može formalizovati na način da tu obavezu unese u Ugovor o radu i reguliše je Pravilnikom o radu. Tada nalaz poligrafa može biti valjan dokument za dalje postupanje. U svim drugim situacijama, odnosno u slučajevima kada poligraf nije određen Ugovorom o radu, zaposleni mogu i ne moraju pristupiti ispitivanju.


Poligrafsko testiranje kandidata za posao


Poligrafsko testiranje kandidata prilikom zapošljavanja osigurava odabir poštenih, zrelih i pouzdanih kandidata. U odnosu na tradicionalno proveravanje kandidata putem ličnog postavljanja pitanja, putem intervjua, poligrafsko ispitivanje je preciznije i daje odgovore na pitanja koja Vas zanimaju.


Prednosti poligrafskog testiranja kandidata za posao:


· Otkriva informacije koje nisu inače dostupne

· Odvraća nepoželjne

· Olakšava proveru podataka o kandidatu

· Poligrafsko ispitivanje daje više korisnih informacija

· Identifikovanje problematične osobe

· Jeftinije je od drugih postupaka

· Efikasniji je od terenske provere i diskretan


Primena poligrafa, kada je u pitanju zapošljavanje, nigde nije propisana, međutim nije ni zabranjena iako neki upotrebu poligrafa prilikom zapošljavanja pokušavaju da predstave kao nehumanu i brutalnu, vrednost poligrafa nemoguće je osporiti. Naime, na isti način moglo bi se razgovarati i o humanosti ostalih postupaka kojima su podvrgnuti potencijalni zaposleni.


Poslodavac svoje nastojanje da poligrafski testira buduće zaposlene može formalizovati na način da tu obavezu unese u Uslove koje propisuje za određeno radno mesto, između ostalih uslova da stoji i Obavezno poligrafsko testiranje kandidata za posao.

Bezbednost Vaše kompanije

je naš imperativ

SEGURIDAD DOO BEOGRAD